Idézetek levelekből

«« Vissza ««

Ferenczy Katalin 1970 IV. c osztályos tanuló levele

Kedves Király Csaba!

 

Még nem ismertem a Bagi honlapot, de nagyon örültem, amikor átböngésztem. Megelevenedett életem egyik legszebb négy éve! Levelem elsõ soraiban szeretnék kérni egy pontosítást a honlap adataiban.

Szántó Józsefné sz. Sárkány Anna, Cika néni a mi osztályfõnökünk is volt. Másodikban a féléves bizonyítványt még Cika néni osztotta ki, s akkor köszönt el tõlünk. Ez után vette át az osztályt pályakezdõként Bíbor Katalin, s lett osztályfõnök az érettségiig. Emlékezetem szerint Cika néni egyetemre ment oktatni. '66-ban halt meg édesapám, s Cika néninek köszönhetõen kaptunk segélyt az iskolától. Ebbõl vásárolhattam egy szoknyát és egy blúzt, amit sokáig ereklyeként õrizgettem.

 

A mi évfolyamunk átmenet volt a gimnázium és a szakközépiskola között, ezért már gépipari szakrajzot tanultunk. Abban az idõszakban több mérnök-tanár próbálkozott a gimnázium falai között műszaki gondolkodást belénk plántálni. Volt katonatiszt oktatónk, fiatal frissen végzett diplomás tanár, de nem maradtak sokáig az iskolában, míg legvégül Delkin Miklós tanár úr maradt az osztállyal, mint gyakorlati szakember.

Elsõben az ablak felõli padsorban ültünk leghátul Pintye Enivel. Nem lehettünk valami fegyelmezett diákok, mert Erzsike néni, - aki földrajzot tanított - gyakori vihorászásunkat nem nagyon értékelte, ezért elmarasztaló véleménye volt az osztálytermi hátsó sarokról. Mária néninél, - magyart tanított ugyan-csak nem voltam valami népszerű az év elsõ felében. Amikor Petõfit tanultuk, 5 órán egymás után felhívott felelni, az elsõ felelésnél 1-est kaptam, s úgy gondoltam, egy darabig nem szólít fel. Tévedtem! 5 db egyest sikerült összeszednem. A végén már Mária néni nagyon dühös volt rám, ezért az egész Petõfi anyagból fel kellett készülnöm, ami eredményes volt, mert az év végi osztályzatom magyarból ötös lett. Azóta is hálás vagyok a szigorúságért, amit Mária néni irányomban tanúsított.

 

Én úgy gondolom, hogy ez a '70-ben érettségizett IV. c osztály szuper társaság volt. Sokan műszaki, mérnöki pályára mentek. Bohus Judit viszont a nép-művészetnek szentelte életét, Zsidi Paula régészként Aquincum-ban dolgozott évekig, Nagy Jolán pedig tanár lett, annak ellenére, hogy másodikban megbuktatták matek-fizikából, + még egy tantárgyból, így nem jöhetett velünk tovább a harmadik osztályba. Elnézést kérek azoktól az osztálytársaimtól, akiket nem említettem. Tehát azt mondhatom, tehetséges társaság voltunk.

Én néhány munkahellyel megismerkedtem az évek során. Dolgoztam pénzügyesként, hosszú évekig, majd 10 évet vállalkozásban, üzletvezetõként, késõbb pedig egy Postahivatalnál töltöttem be egy állást, majd némi nehézség árán találtam rá a mostani munkahelyemre. Jelenleg a Danubius Hotels Group Központi Nyomtatvány és Reklám Raktárát vezetem. Minden színes kiadvány itt pihen a polcokon nálam. Nagyon szeretem a munkámat. A szabadidõmben unokázom, Tomi unokám már nagy ovis! Amikor pedig lehet, minden idõmet a nagy szenvedélynek, a gobelinvarrásnak szentelem. Már készült néhány képem, s elég szépek lettek.
Röviden ennyit szerettem volna írni.

 

Üdvözlettel:  Juhászné Ferenczy Katalin 1970 IV. c

Budapest, 2008.10.03.

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.