Beköszönő 2017

«« Vissza ««

"Az emberek esztelenek, következetlenek és magukba fordulnak,
mégis szeresd őket!"

Kalkuttai Teréz anya

 Adventi gondolatok

A falevelek épp, hogy lehulltak, a város fényei már vibrálva adják hírül, hogy bizony, nemsokára itt a karácsony.

Bizonyos fényeket, kellemes illatokat gyerekkorunk óta a karácsonyi készülődéssel kötünk össze.

Sokunkban jelen van már az a pozitív várakozás és fokozódó izgalom, amellyel a karácsonyra készülünk. Hozzászoktunk ahhoz, hogy ebben az időszakban mintha többen utaznának a villamoson, nagyobb a sor a pénztárnál, emberek tömegei járnak-kelnek az utcákon. Sokak előtt egy adott cél lebeg: megfelelő ajándékokat kell beszereznie az ünnepekre. Nincs még egy olyan ünnep a nyugati kultúrában, amellyel kapcsolatban ekkora reklám-zuhatag zúdulna az emberekre, mint a szeretet ünnepe és az azt megelőző négy hét, az advent.

A várakozás és a szeretet, e két szó, melyről az advent és a karácsony eredetileg szól, feltételez egy olyan emberi erényt, amely mindkét szó alapfeltétele is egyben: ez pedig a türelem és az abból fakadó megértés. Amikor a rohanó, idegeskedő, feszült tömegre nézünk, valahogy nem e két fogalom jut eszünkbe… Sokkal inkább az a stressz, amely a vásárlásból, az ajándékozás „kötelességéből” fakad. Nem látunk türelmet és megértést magunk körül – ezek nem férnek bele a gyakran tolakodó reklámok világába. A karácsonyt megelőző időszak egy kiváló lehetőség a cégeknek, hogy kihasználják az ajándékozás egyébként szép szokását és a bennünk lévő szeretet-űrt. A reklámok ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy az ünnepből a végén pont a két leglényegesebb fogalom maradjon ki: a pozitív várakozás és a mások iránti önzetlen szeretet.

Advent és a karácsony eredetileg Jézusról szól, akiben testet ölt a szeretet, türelem és megértés. Advent lehetőséget ad az elcsendesedésre és az áldott várakozásra. Próbáljuk meg időnket jobban beosztani, fordítsunk legalább ilyenkor több időt emberi kapcsolatainkra. Gyakoroljunk türelmet, megértést másokkal szemben – az ünnepek lényegének megértése segít majd abban, hogy ez az időszak különb legyen az átlagos hétköznapoknál.
(Idézet a Károli Gáspár Református Egyetem oldaláról)

 

Hála

Lehet, hogy az amerikaiak tudnak valamit.

A hálaadás nekünk se ártana, csak kicsit másképp. Hálásnak lenni a szeretteinkért, a pillanatokért, amik ezrével ott vannak nap, mint nap, csak észre kell venni őket. Ott van a szemben, a mosolyban, a tejhabban. És ha észrevetted, újra tudsz adni, újra tudsz nevetni, újra tudsz szeretni, igazán. Mást is, de önmagadat még inkább, mert tőled indul minden.
Poroljuk le a karácsonyi csengettyűt, és ezentúl minden nap csengessünk vele egyet! Mert annyira, de annyira szerencsések vagyunk - mindig azért, ami éppen van. Ha kicsit elhalványulnál a mindennapi szürkeségben, csak csengess és hozd vissza magadat - mert TE vagy a legjobb dolog, ami történhetett veled! (Csizmadia Beáta, 2017.11.23.)
 

 

Teréz anya imája

Az emberek esztelenek, következetlenek és magukba fordulnak,
     mégis szeresd őket!
Ha jót teszel, megvádolnak, hogy önzés és hátsó gondolat vezérli cselekedeteidet,
     mégis tégy jót!
Ha sikeres vagy, hamis barátokat és igazi ellenségeket szerzel,
     mégis érj célt!
A jó, amit ma teszel, holnap már feledésbe megy,
     mégis tedd a jót!
A becsületesség s őszinteség sebezhetővé tesz,
    mégis légy becsületes és nyílt!
Amit évek alatt felépítesz, lerombolhatják egy nap alatt,
     mégis építs!
Az embereknek szükségük van segítségedre, de ha segítesz, támadás érhet,
     mégis segíts!
A legjobbat add a világnak, amid csak van, s ha verést kapsz cserébe,
     mégis a legjobbat add a világnak, amid csak van!

Felirat az egyik kalkuttai, a Szeretet Misszionáriusai által fenntartott
gyermekotthon falán.

 

 

 Az oldal felhelyezésre került 2017. december 4.

Szerkesztőség

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.