Akkor és most - Köszönet tanárainknak

«« Vissza ««

Wlassics Ágnes 1965 IV. d osztály volt diákja emlékezik

Rajky Emmára, a fotószakkör vezetőjére 

 

Emi néni a fotószakkör vezetője volt.

Számomra megtestesítve azt a vágyat, hogy szerettem fotózni és volt rá lehetőségem, hogy tanuljak és a képeimet a fotó szakkör kis kuckójában, a földszinten egy eldugott szobában előhívjam. A fotózáshoz a mai napig hű maradtam, ezt a kedves hobbyt apukámtól örököltem. Tőle kaptam 1960-ban az első Mometta elnevezésű fényképezőgépet.

Emi néni nagyon aktívan ügyelt rám, így egy alkalommal a fotószakkör díjazottja lehettem, egy páros lovas képpel, amit ma is őrzök, ill. a volt Mezőgazdasági Kiállításon készítettem második gimnazista koromban. Valójában nem erről akartam írni, hanem Emi néniről, de valahogy ez is hozzátartozik az Ő aktivitásához a gimnáziumban.

Minket, - az 1965-ben érettségiző IV. d Domokos Misi bácsi osztályát soha nem tanította, de ismertük Őt mindannyian. Egyébként Misi bácsival sokszor a fizika teremben beszélgettek. Azt hiszem tisztelték, szerették egymást.

 

Most már tényleg arról szeretnék írni, ami rá jellemző. Igazi pedagógus helyzet. A fotószakkör egyik délutánján voltunk a kis kuckóban vagy öten, Emi néni azt mondja: lányok, lépjünk egy kicsit tovább. Filmezzünk. Mit szóltok hozzá? Az öt lány sikolya felverte a földszint csendjét. Jaj, juj, hurrá… Elkezdtük, mi legyen a téma, hol csináljuk meg, mivel, mikor, stb. Több héten keresztül szerveztük, gondolkodtunk, ötleteket, trükköket beszéltünk meg … mint Szabó István Oscar díjas rendező, mint, mint Koltai Lajos operatőr, élveztük a lehetőséget.

A kisfilm öt perces volt. Miután én kertes házban laktam, rám esett a választás, hogy nálunk forgassuk a filmet. Boldogan vártam a napot, nagymama egy kis pogácsával, szódavízzel készítette fel az üveges verandánkat. Meg is érkeztünk lámpákkal, felvevővel, ernyővel, lepedővel – árnyékolás miatt – no és a megbeszélt öltözékben. Be kell vallanom, nem emlékszem igazán a film minden részletére, de valami olyanról szólt, hogy készülődés a Bagi iskolába reggel. Emi néni teljesen átszellemülve mutatta nekünk, mit, hogyan játsszunk el, és milyen módon vegyük fel, hol az arcra, hol az egész testre, vagy épp a háttérre koncentrálva.

Voltak jelenetek, amiket többször felvettünk. Emi néni, mint egy barátnő, vagy kis iskolás, velünk együtt örült, kiabált vagy dicsért. Szóval igazi barátnő volt, és nem volt korhatár köztünk. Nekem ez az időszak szép emlék maradt.

 

Ő egy igazi pedagógus tanár volt. A mai majd hetven éves szememmel – meg kell jegyeznem, a bagis tanárokra ez nagyon jellemző volt. Példát nem szeretnék írni, miután, ha kihagynék valakit, az nem volna igazságos, de Rozáliát - és Domokos Mihály osztályfőnökünket - mindenképpen meg kell említenem Emi néni mellett.

Nyugodjon békében Emi néni, és fotózza a fent lévőket olyan szeretettel, mint ahogyan minket megtanított itt a Földön!

 

Rajky Emma

matematika-fiizika szakos tanár, fotószakkör vezető

2015 decemberében, 91 éves korában elhunyt.

Bácsné Wlassics Ágnes

az Ő emlékének tiszteletére írta le gondolatait.

 

Rajky Emmára emlékezve

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.