Beköszönő - 2014

«« Vissza ««

Július hava

 

Július az év hetedik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos.

A római naptárban, kezdetben ez az ötödik hónap volt. Ennek megfelelően latinul eredetileg Quintilis („ötös”) volt a hónap neve, csak később Julius Caesarról nevezték át júliusra. A 18. századi nyelvújítók szerint a július: kalászonos. Az Arvisurák szerint Áldás hava.

A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi. Júliusra esett akkor is, ott is a mezőgazdasági munkák dandárja, de azért ünnep is akadt egy-kettő.

Július az aratás hónapja. Vallásos szertartásokkal is összekapcsolódó hiedelmekkel és szokásokkal igyekeztek biztosítani a kenyérgabona betakarításának sikerességét. Az aratást kalapemeléssel, imádsággal, fohászkodással kezdték. A munkánál használatos eszközeiket a templomkertben gyűjtötték össze, ahol a pap megszentelte. Az aratók a búzatábla szélén letérdeltek, keresztet vetettek.

Sokfelé aratási ünnepélyt is rendeztek, ahová az aratók aratással, búzával kapcsolatos dalokat énekeltek.

 

Anna nap július 21-én

Minden évben az Anna naphoz legközelebbi szombaton megtartott Anna-bálok a 19. században az ország legelőkelőbb összejövetelei közé tartoztak, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai, közéleti szereplői találkoztak. Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére. A település centrumában álló, 1798-ban elkészülő copf-stílusú épületben rendezett első bálon ismerkedett meg Anna későbbi férjével, Kiss Ernővel, aki később a szabadságharc altábornagyaként a tizenhárom aradi vértanú egyike lett.

 

2014. Anna-bál Balatonfüred 189. alkalommal kerül megrendezésre Balatonfüreden az Anna-bál. A bál Balatonfüred legrangosabb nyári eseménye. A balatonfüredi Anna bál történelmi hagyományra visszatekintő rendezvény, az ország egyik legrégebbi bálja. Hangulatában és tradícióiban feleleveníti a polgári Magyarország egyik leggazdagabb időszakát, a Reformkort. A bál csúcspontja a bálkirálynő és udvarhölgyeinek megválasztása, melyre éjfél után kerül sor. Balatonfüred Anna Grand Hotel

 

 

 

 

 

Idézet az internetről

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.