Beköszönő - 2014

«« Vissza ««

Március hava 

Március az év harmadik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Március nevét Marsról, a háború római istenéről kapta. Az ókori Rómában szerencsét hozónak tartották, ha a háborút ez idő tájt indítják. A 18. századi nyelvújítók szerint a március: olvanos. Az Arvisurák szerint Kikelet hava. Tavaszelő. A népi kalendárium Böjt máshavának (vagy másképpen Böjtmás havának) nevezi.

 

Március egyik jeles napja 15-e, Magyarország nemzeti ünnepe, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörése.

A nemzeti ünnep olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Nem egyezik meg a nemzeti emléknappal. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is.

A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország védőszentjének napja, vagy kiemelkedő történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá. Az állami élet szempontjából kiemelkedő nemzeti ünnepüket az egyes országok törvényben lefektetett állami ünnepként ünnepelik meg.

 

 

 

A kokárda története

 

A kokárda 1789-ben, a francia forradalom idején jelent meg, ekkor kezdett el terjedni a kék-fehér-piros trikolór, amely később a francia állam nemzeti zászlóját adta. A szó ma számos nyelvben megtalálható, ám az eredete – a történelmi eredet miatt is – a francia nyelvben keresendő: a szó töve a coq, mely kakast jelent, ebből alakult ki a kakastaréj jelentésű cocarde. Ezzel összefüggésben talán az sem véletlen, hogy a franciák eredetileg kalapra tűzve hordták kokárdájukat.

 

A magyar kokárda elterjedése az 1848-as forradalom kezdetéhez köthető, a hagyomány szerint ugyanis a radikális márciusi ifjak vezérei, Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmeiktől, Szendrey Júliától és Laborfalvi Rózától kaptak nemzeti színű szalagból hajtott kokárdát, amit a kabátjuk hajtókájára, a mellrész szív felőli oldalára tűzve hordtak.

Ezzel összefüggésben a magyar kokárda a nemzeti függetlenedés jelképe, viselője pedig a magyar forradalom és szabadságharc eszméivel szimpatizál.

 

 

 

Szerkesztőség 2014 márciusa

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.