Gerő Klári levele a szerkesztőség részére

«« Vissza ««

From: gero.klari@t-email.hu [mailto:gero.klari@t-email.hu]

Sent: Tuesday, October 08, 2013 4:19 PM

To: abacs1@t-online.hu

Subject: ki ismeri-Lang Klári-t?

 

 

Tisztelt Kedves Szerkesztőség!

Azt gondolom, én vagyok az - aki talán – ismerem.

75 éves lettem szeptemberben. Erzsébeti vagyok, szeretem - amint mondani szokásom - munkás szülők paraszt gyermeke vagyok – pártonkívüli - verselő-írogató. köszönhetem a Bagis - tanítóimnak – kedvenc Emi és Eszti tanárnőimnek, irodalom és történelem - és a többi tanáraimnak, Vaskó Béla orosz - bocsi francia – német szakos tanáromnak, és még sorolhatnám.

A Félig Nemzedék írta történelem írója. Tisztelettel: Gerő Klári

 

Szerkesztői kiegészítés!

Az írás a Mozaikok menüpontban - kivonatos idézetként - olvasható:

Félig nemzedék írta történelem - Gerő Rezsőné Lang Klára 1957 IV. d

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné  

Feladás dátuma: 2013. október 9. 19:48 

 

Kedves Klárika!
Bár én mintegy 9 évvel később végeztem a Bagiban, - mint egykori iskolatársak, - engedd meg, hogy tegezzelek, s egyben gratuláljak, köszöntselek szeptemberi születésnapod alkalmából.
Már régóta szerettem volna felvenni a kapcsolatot Veled, de nem sikerült az elérhetőségedet megtalálni. Most, hogy Te jelentkeztél, nagy örömöt szereztél nekem, a Bagi honlap egyik szerkesztőjének.
Egy alkalommal az interneten kutatva bagis társaink után, egy írásra bukkantam. Gerő Klára volt aláírva, de nem volt egyértelmű, hogy ki az illető, mivel az osztálynévsorban Lang Klára szerepelt. Persze ez részben jelzett egyféle azonosságot is.
Visszatérve az írásodra, - nagyon megragadott a tartalmas, élethűen leírt emlékkép gyerekkorodról, a szomorúság, bánat, mely szinte körülvett minden Veled kapcsolatos történésben. A családi gondok, a továbbtanulási lehetőségek nehézségei. Megrázónak találtam. Próbáltam lerövidíteni a szöveget a weblap számára, de nem volt könnyű, hiszen minden mondata fontos mondanivalót zárt magába. Egyszóval csodálatos ismeretanyagot tárt elém abból a világból. Megmutatván egy fiatal diáklány fájdalmát, akaraterejét, harcát, törekvéseit.
Az osztályodból senki mással nem kerültünk még kapcsolatba, ezért nincs tablóképünk sem. Nagy élmény lenne, ha a honlapon bemutathatnánk az osztály volt diákjait és tanárait. Hiszen rámutattál néhány volt tanárodra, kiket én nem ismertem, csak hasonló elbeszélésekből olvashattam Róluk. Ezért, ha kibontanál számunkra még egy-egy mondatot az iskolaévek emlékeiből - tanárokról, diáktársakról - örömmel helyeznénk fel emlékkönyvünkbe. Hiszen az írás nem áll távol Tőled, úgy gondolom, nem okozna különösebb megterhelést.
Ha már áttekintetted a honlap utolsó menüpontját is, akkor bizonyára ismered a felállást, a témák szerinti csoportosítást. Bármely címszóhoz kapcsolódhatsz.
Szeretettel várom válaszleveled, én Dókáné Rácz Mária 66 e volt diák és Király Csaba, a honlap megálmodója, a szakközépiskolás évek egykori oktató-tanára.

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

Feladás dátuma: 2013. október 10 8:41

 

Kedves Klárika!

Szerkesztőségünkhöz küldött leveled és a válaszlevelünk rögzítésre került a honlapon. A levélváltás a Levelezés Adatgyűjtés - Gimnázium menüpontban került felhelyezésre: Gerő Klári sz. Lang Klárival 1957 IV. d Amennyiben valamivel nem értesz egyet, kérlek, írd meg, s korrigálom! Az írásod, - mely véleményem szerint saját élettörténeted, történelmi háttérrel megvilágítva - nagyon megrázó képet mutatott abból az időből, de az összefogott, szinte mindenre kiterjedő leírás, képi bemutatás számomra csodálni való munkát jelentett.
Várom tehát visszajelzésedet, és fotókat az iskolaévekből, a gyermekkorodból, s a tablóképet nem utolsó sorban.
Szeretettel kívánok további boldog éveket családod körében: Dókáné Rácz Mária

 

 

Üzenet küldője: gero.klari@t-email.hu

Feladás dátuma: 2013. október 10. 14:38

 

Kedves Marika!

Köszönöm a gyors választ és megkeresést. Csodálkoztam, hogy szerény, de igaz irományom az interneten az általam szeretett „gimim” honlapján szerepel. Nem tagadom, elismerő, megértő szavaidat nagyra értékelem és jó érzéssel töltött el. Eddig azt hallottam, nem időszerű még erről őszintén beszélni, majd 50 év múlva. 2006 és 2007-évben két kis könyvecskét írtam kis példányszámban, amelyeket a család és baráti körben elajándékoztam. Jelenleg anyagiak miatt nincs lehetőségem, a fióknak írogatok verseket és gondolatokat az életről. Majd, ha nyerek a Lottón? Amit leírok azt vállalom, mert szívből és az igazat írom a magam törvénye szerint.

Üdvözlettel: G. Klári

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

Feladás dátuma: 2013. október 10. 20:23

 

Kedves Klárika!
Nagyon örültem, hogy ilyen kedves választ kaptam Tőled. Ha írásaidból be szeretnél mutatni egyet-egyet az interneten, akkor küld el nekem, a honlapra felhelyezem, és ez külön Neked nem kerül semmibe.
Nem írtad, hogy meg van-e a tablóképetek. Ha igen, akkor családi segítséggel elküldhetnéd nekem scennelve, nagy felbontással, hogy minden arckép akár külön is kinagyítható legyen. Ha nincs, akkor legalább Magadról küldj egy-két fotót, kérlek! Nem tudom, felfedezted-e a honlapon, ha valakinek a nevét beírod a felső sorban található keresőbe, akkor kiadja azon oldalak címét, ahol az illetővel kapcsolatosan anyagok, fotók kerültek felhelyezésre. Így, ha a Te nevedet írod be, akkor ez ugyanígy működik. Tehát a kékkel írott szavak olyan linkek, amelyre lépve, megnyílik egy oldal. Remélem, ezt ismered, de azért biztonságból elmondtam Neked. Ha ráérsz, bármikor örömmel fogadom leveled, küldeményeidet. Baráti üdvözlettel: Dókáné Marika

 

 

Üzenet küldője: Gerő Klári

Feladás dátuma: 2013. október 11. 11:25

 

Kedves Marika!

Köszönöm, hogy ennyi figyelmet fordítasz rám. A Kattints rá - nagyi 1000-ért tanfolyamot végeztem. Van még tanulni valóm. Amennyiben a fiam segít - lehetséges lesz a Tabló és a fényképem küldése. Családjával él, kis türelmedet kérem, amíg ezt megbeszélem Vele.

Vannak írásaim - jelenlegiek közül pl. Üzenet az idős nemzedéktől. Vers formában - hosszú - a bunkertől a jelen idővel záródik. Részlet: „Ti tisztaszívű emberek ne engedjétek, ne hagyjátok, hogy ránk köszönjön a régmúlt történelem. Tegyetek érte, hogy ébredjen álmaiból az ember iránti tisztelet.” ----G.K. Ezeket levelezés formában nem tudom elküldeni, a Lap-top-t 2éve-részletre vettem, most is gondom van, nem fogad minden e-mail-t, - amelyhez szintén segítségre van szükségem.

Üdv: G.K.

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

Feladás dátuma: 2013. október 12. 19:15

 

Klárika!
Örülök, hogy nem találtad tolakodónak, hogy kértem Tőled további anyagokat. Nekem is szoktak segíteni - szükség esetén - a gyerekeim. Én még a munkahelyemen ismerkedtem meg a számítógéppel, s mikor 2006-ban nyugdíjba mentem, én is vettem saját gépet, - akkor még kedvezményt is adtak hozzá - s azóta is fantasztikus élmény számomra, hogy mérhetetlen távlatokban mindenkit és mindent el tudok érni. Örülök, hogy Te is fontosnak láttad ezt. Természetesen türelemmel várok, hogy mikor kapsz segítséget, s akkor majd felhelyezem a küldeményeidet. A nagylélegzetű munkáidból ki lehet emelni egy-egy pár soros szakaszt, s azt is örömmel mutatom be a bagis oldalakon. Amit most írtál, azt is beillesztem majd valamelyik menüpont alá. A kész írásodra, - amely gondolom, számítógépen van - rálépsz, és bemásolsz néhány sort, nem kell külön újra leírnod. Majd megküldöm a linket, ha felhelyeztem valamit. Saját arcképet majd a tablóról is és későbbi időkből is szívesen fogadok, hogy az írásod mellé tehessem. Búcsúzom. Üdvözlettel: Marika

 

 

Üzenet küldője: Gerő Klári

Feladás dátuma: 2012. október 11. 17:26

 

Kedves Marika!

Elnézésedet kérem – jó hír - a tablónkról, rólam is, a fiam vasárnap az Általad kért formában elkészíti a képeket, az én gépemről pedig küldöm. Kérdésem az annyi, hogy a Te személyes címedre, vagy a közösségire küldjem? Köszönjük az osztálytársaim nevében is, a lehetőséget és a segítségedet, munkádat. Tisztelettel, szeretettel: Gerő Klári

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

Feladás dátuma: 2013. október 12. 19:23

 

Klárika!
Most látom, hogy már második levél is érkezett. Nem voltam itt a gépemnél, tegnap hazautaztam, itt ugyanis most egy tanyán élek férjemmel, segítek lányoméknak egy kis gazdaság beindulásában. Szóval valóban remek hírt küldtél. Igen, erre a címre küldheted, én - mint szerkesztő foglalkozom vele közvetlenül. Király Csabával pedig egyeztetünk.

Tisztelet részemről is, hogy mint egykori diák Te is ilyen lelkesen léptél bele a weblap munkájába, hogy az emlékek örökké éljenek. Örülök és köszönöm, hogy fiad ilyen gyorsan segítségedre sietett. Üdvözletem küldöm Neki is, és Neked is mindent köszönök. Marika

 

 

Üzenet küldője: Gerő Klári

Feladás dátuma: 2013. október 12. 19:15

 

Kedves Marika!

Erre a címre küldöm, - ha igaz - scennelve nagy felbontásban, magamról is, a tablón én is rajta vagyok. Sok mesélni valóm lenne az osztálytársaimról, a tanáraimról. Hegedüs Susy-vel Montevideo –Uruguay levelezgetünk, Ő is olvassa a Bagis Honlapot nagy örömmel, miután elújságoltam.

Vers-unokámról Részlet… Csoda, melyet Isten láthatatlan kézzel nyújtott feléd. Vérednek vére - drága gyermeked életednek része. Mondjál halkan köszönetet érte. Tiszta szemmel rád tekint, mint a fáradt vándor az öreg tölgynek válladra borul és megpihen. Nem hittem, hogy ilyen kegyes lesz hozzám az élet és ily Csodában lesz még nekem részem. Kitárult a világ, mosolyog rám az unokám. Drága pici lénye bearanyozza létem. Szeretettel: G.Klári

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

2013. október 12. 19:28

 

Klárika! 

Gyorsan feldolgozom leveleinket, - hogy rögzítsem a valós találkozásunkat. Köszönöm a második versrészletet. Igyekszem feldolgozni. Üdv.: Marika

 

 

Üzenet küldője: Gerő Klári

Feladás dátuma: 2013. október 13. 19:34

 

Kedves Marika!

A fiam a mai napon átküldte a tablót és rólam egy jelenkori képet - remélem megkaptad és használhatók. Rengeteg irományom van - ami még nem lett kinyomtatva, és valószínű nem is lesz. A volt osztálytársaim és tanáraimról is sok élményem és mondanivalóm lenne. Amíg itt vagyok, addig kérdezzetek, mivel mi már átléptük a távozni készülők küszöbét. Persze azért van olyan ismerősöm, aki a 91-esztendőjével ép gondolkodású és aktív - tisztelet a kivételeknek!

Tisztelettel-szeretettel: G.Klári

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

Feladás dátuma: 2013. október 13. 19:59

 

Kedves Klárika!

Köszönöm, megkaptam a képeket. A tablókép sajnos nem jpg-ben jött, ezt át kellett mentenem másként. A Rólad készült fotó nagyon szép. Úgy látom, szülinapi ünnepség lehet? A tablóképpel az a gondom, hogy nem elég nagy felbontásban készült (300-as a jó méret), ezért a külön kivágott arcképek már nem nagyíthatóak. A tablóképnek így is nagyon örülök. Fiadnak meg is köszöntem, s megkértem, ha tudja, akkor próbálja meg a nagyobb felbontást, de ha nem sikerül, az sem nagy probléma. Esetleg majd legközelebb. Írhatsz az osztálytársakról, - osztályszintű kapcsolatban barátnőről, stb. Ha nagyobb lenne az anyag, akkor majd legfeljebb én válogatok belőle. - Ha Neked így megfelel.

 

Várom kedves leveled. Üdv.: Marika

 

 

Üzenet küldője: Gerő Klára

Feladás dátuma: 2013. október 14. 13:57

 

Kedves Marika!

Gondoltam, hogy nem teljesen jó lesz - amit nekem küldött, az a lap-top miatt is lehet - javításra vár - használhatatlan lett a fiam e-mailja. Az osztálytársaim - velem együtt 7-en - 5-6 éves korunktól ismerjük egymást. Az Ady-ban végeztük az általánost - később életünk során is találkoztunk - pl-a Kubala Angélával, Cseh Hajnalkával, aki később Californiába ment férjhez, Király Erika lenne a 8-k Ady-s, 1956-ban a forradalom alatt mentek Amerikába - nem tudjuk mi lett Vele. Joó Mária gyermekorvos - fiatalon rákban halt meg. Petz Éva, Böjtös Vera, Kubala Angéla, Láng Klára – később Ötyék - baráti kört alakítottunk, majd hozzánk szegődött Surányi Ida - nem Adys – elektromérnök - fiatalon meghalt rákban. Egyelőre ennyi.

Baráti üdvözlettel: Gerő – Lang Klári

 

 

Üzenet küldője: Gerő Klári

Feladás dátuma: 2013. október 16 18:04

 

Lyukas Zászló!

Lyukat kapott a zászló Lengeti a szél Kiégették belőle Az idegen hatalom jelképét. Idézi létünk konok fájdalmát az egykor büszke nép keservét, bánatát Alázva, kifosztva, hazugsággal megosztva Tovább már nem bírta. Rácsodálkozott a szabadságra, Mint a vihar, amely tűzmeleggel hozta a reményt. Béklyóját szaggatva tépte szét. Felrázva az alvó népet Kitaszították az idegen jelképet Úgy várták a rég óhajtott szabadságot. Gerő Klári

A számok az új versszakokat jelzik – 2007 válogatott v. magán kiadás kis példány:-----IGAZ MESÉK SZABADON címmel: benne a Félig Nemzedék írta Történelem.: Üdv: G.K.

 

 

Üzenet küldője: Gerő Klára

Feladás dátuma: 2013. november 1. 23:51

 

Lang Klára - 1957 IV. d link alatt olvasható Klárika azon sorai, melyet november 1-i levelében írt. Az oldal az Akkor és most_Köszönet tanárainknak c. menüpontban található.

 

Szerkesztői kiegészítés!

További oldalak, Klárika levelei alapján:

 

Október 23 - 2013. október 23. - Lyukas zászló - Gerő-Lang Klára 1957 IV. d  - A Beköszönő menüpontban

Gerő - Lang Klári 1953 -1957 IV. d - Az Akkor és most - Régen és ma menüpontban

Levelei alapján folyamatos bővítéssel látjuk el az oldalt.

Lang Klára 1957 IV. d Akkor és most - Életutak menüpontban

November 3-tól 26-ig bezárólag küldött levelek tartalmát a fenti oldalak további bővítésében jelenítettük meg.

 

 

Üzenet küldője: Gerő Lang Klári

Feladás dátuma: 2013. 11. 25. 11:37

 

Kedves Marika! Tisztelt Szerkesztő asszony!

Tisztelettel megköszönöm a lehetőséget és a segítséget abban, hogy életemmel kapcsolatos szerény történetek - ezen a Bagis – Honlapon megjelenhettek. Tisztelettel, szeretettel: G. Lang Klári

 

 

Üzenet küldője: Gerő Lang Klára

Feladás dátuma: 2013. nov. 25. 12:07

 

 

Kedves Klárika!
Én mondok köszönetet szerkesztőségünk nevében, hogy felkerestél minket, s leveleid tartalmával bővítetted a honlap értékes mondanivalóit. Örülök, hogy megismertelek.
Ha bármi további mondanivalód lenne a honlap számára vagy személyem felé, szeretettel várom további leveledet vagy bemutatásra szánt fotóidat.
Születésnapi jókívánságaimat - így utólag is - szeretettel küldöm - 75. születésnapod alkalmából. 
További jó egészséget kívánok!
Szeretettel és tisztelettel: Dókáné Marika

 

 

 

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

2014 nyarán Klárika fotókat küldött korábbi években megtartott osztálytalálkozókról, melyek az adott menüpontban, évekre bontva lettek felhelyezve az alábbiak szerint:

·  2010. 05. 08. 1957 IV. d osztály 53 év után

·  2011. 05. 07. 1957 IV. d osztály 54 év után

·  2012. 05. 05. 1957 IV. d osztály 55 év után

·  2014. 05. 10. 1957 IV. d osztály 57 év után

 

 

 Idézetek levelekből menüpontban helyeztük el az oldalt, amely Klárika 3. verseskötetét mutatja be:

 

  • Láng Klári 1957 IV. d osztályos volt diák levele - 2014 szeptemberében -  Verseskötetének bemutatása

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.