Dóka Istvánné levelezése Molnár Imrével

«« Vissza ««

 

Feladás dátuma: Tokaj, 2011-05-08  14:54
 
Kedves Marika!
Czirok Évától tudom, hogy iskolatársak voltunk, csak, hogy mi 10 évvel korábban 1956-ban érettségiztünk! Azokat a fotókat, amit Évi küldött Neked, az 55 éves találkozónkról, azokat én készítettem.
 
 
 
Abban az időben, 1953-ban indult a Bagiban egy elsős és egy másodikos orosz-tagozatú osztály I. a és II. a megjelöléssel. Ide önként lehetett jelentkezni és ez azt jelentette, hogy heti 7óra oroszunk volt. Orosz irodalmat tanultunk és az orosz nyelv érettségi tantárgyunk is volt.
Máig is emlékszem, hogy az én szóbeli érettségi tételem Lermontov "Korunk hősei" regénye volt. A három év alatt Puskintól, Krilovig, Gogoltól, Tolsztojig, Gorkijtól, Majakovszkijig minden jelentősebb író munkásságával foglalkoztunk, természetesen oroszul. Az első év gimnáziumot, a Kossuth-ban végeztem el, és ott hirdették meg, hogy át lehet menni orosz-tagozatra a Bagiba! Amikor megtudtam, hogy vegyes osztály lesz a lányokkal, akkor számomra már nem volt kérdés, hogy ott a helyem.
Na így kerültem én néhány fiúval a közös iskolánkba a "Bagiba".
Röviden csak ennyit, de ha még tudni akarsz valamit, kérdezz nyugodtan nálam nincsenek tabu témák!
Szeretettel üdvözöllek: Molnár Imre, volt iskolatársad
 
 
Feladás dátuma: 2011. június 8. 16:44
 
Kedves Imre!
Nagyon meglepődtem leveleden, mivel a freemail postám férfi nevet jelzett, akit nem ismertem. Arra gondoltam, talán valami tévedés lehet. De legnagyobb örömömre nem volt tévedés.
Örülök, hogy Éva után még valaki írt levelet a honlap számára. Turza Mártával már korábban levelezésbe kerültünk, bár pontosabban én szerettem volna őt megszólítani, de nyilván nem volt ideje válaszolni, vagy az is lehet, hogy nem kapta meg a levelem. Ezután "találtam meg" Éva adatlapját az iwiw-en, s Ő levelemre hamarosan válaszolt, s arról is tájékoztatott, hogy osztálytalálkozóra készül. Ez az infó újabb élményt jelentett számomra.
Most tehát folyamatban van az anyag honlapra történő feldolgozása. Évának néhány kérdést tettem fel a találkozóval kapcsolatban, most erre várom a választ. Talán azért van, hogy a képeket még nem kaptam meg. Talán éppen a postámban is lehet már.
Köszönöm a leírást az orosz-tagozatú osztályról, így már érthető számomra, amit eddig nem tudtam, hogyan kerültek fiúk a leánygimnáziumba. Elhiszem, hogy külön vonzó lehetett a koedukált osztályba jelentkezni.
Köszönöm, hogy leveleddel megkerestél. Ha Éva jelezné Neked, hogy gondja van a fotók továbbításában, akkor közvetlenül is átküldheted nekem a megadott címre.
Iskolatársi üdvözlettel: Marika
  

 

Feladás dátuma: 2011-06-09 7:49
 
Kedves Marika!        Tokaj, 2011-06-09 
Először is elküldöm azokat a fotókat, melyeket a legutóbbi osztálytalálkozónkon készítettem. A képeken, a növekvő létszám azt jelenti, hogy amikor valaki megérkezett, sorrendben mindég készült egy csoportkép is. Hivatalosan ez volt az 55. éves találkozónk, de ennél sokkal többször találkozunk, szinte havi rendszerességgel.
 
Érdekes osztály volt a mienk. Néhány adat rólunk: 21-en érettségiztünk és ebből legalább 17-18-an felsőfokú képzettséget szereztünk. Osztálytársaink főleg orvosok lettek, de vannak közgazdászok, és mérnökök is közöttünk. Thurza Márta és én vegyészmérnökök vagyunk, de vegyészmérnök volt Takács Ica is, aki sajnos már nincs közöttünk! Az osztály tanulmányi átlaga mindég 4-es felett volt, köszönhetően a lányok szorgalmának és okosságának. Mi fiúk meglehetősen lazán vettük a tanulást, de egyes tantárgyakból, azért mi is kiemelkedőt alkottunk. Nekem például a matematika volt az erősségem, ja és persze a testnevelés. A Csepeli Vasas atlétája voltam, és magasugrásból háromszor, még a magyar címeres mezt is magamra húzhattam, ami csodálatos érzés volt. Remélem, nem untatlak vele, de ezzel kapcsolatban egy rövidke történet. Csepelen egy kínai magasugró ellen versenyeztem, akit Li Tha Peh-nek hívtak és Moszkvában tanult valamelyik egyetemen, ezért jól beszélt oroszul. Gondoltam, hogy nosza, én az orosz tagozatos csak elboldogulok vele. Így is történt. Verseny közben nagyon kellemesen elbeszélgettünk, de a stadionban csapat társaim messziről, csak a beszélgetés tényét látták, és amikor a verseny befejeződött rögtön megkérdezték tőlem: "Imre, hol tanultál meg kínaiul". A tényszerűség kedvéért megjegyzem, hogy ő volt a jobb, itt én csak második lettem. 
Feltétlenül meg kell említenem még, Láng Editkét, Krizsánnét, aki ebben az időben Magyarország női sakk bajnoka volt!
 
Nem akarok türelmeddel visszaélni, ezért mára befejezem levelem, és sok szeretettel üdvözöllek: Imre

 

Szerkesztői kiegészítés!

Molnár Imre leveléből az osztállyal kapcsolatosan megfogalmazott gondolatok az Osztálytalálkozók oldalra - 2011. 06. 06. 1956 IV. a osztály 55 év után - beillesztésre kerültek. Molnár Imre gondolatai az osztálytalálkozó kapcsán

 

 

Feladás dátuma: 2011 június 9  20:59

Kedves Imre!
Köszönöm a honlap részére megküldött remek fotókat. Az egyik csoportképet a főoldalra helyeztem fel, majd az oldal felső linkjét használva, a képgalériában van a másik négy fotó.
A szöveges részeket leveledből illesztettem be, mely egyébként a menüpont Levelezés  Adatgyűjtés - Gimnázium almenüben került rögzítésre. Ott látható két linkkel nyitható az osztálytalálkozóról készített oldal. Egyébként bizonyára észrevetted már, az Osztály - névsorában látható linkekkel lehet nyitni az aktuális oldalakat. 1956 IV. a
Köszönök mindent.
Évától még nem kaptam választ néhány kérdésemre, ezért többek között kipontoztam a találkozó színhelyét és a szervező nevét.
Ha valami nem megfelelően került felhelyezésre, kérlek írd meg!
Üdvözlettel: Marika

 

 

 

Feladás dátuma: 2011-06-10 7:41
 
Kedves Marika!        
Kérdésedre tájékoztatlak, hogy találkozónkat Budapesten a Körúton, a Szamos cukrászdában tartottuk és a hely foglalását Benti Gabi intézte. A meghívást körtelefonok módszerével hoztuk mindenki tudtára. Az időpontot helyesen ismered június 6.-a. 15 óra. 
Üdvözöllek: Imre  
 
 

Szerkesztői kiegészítés!

"Életed jelentős eredménye" címszó alatt Imre válaszleveléből rögzítésre került üzenete A pesterzsébeti leánygimnázium - Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyve 255. oldalán. A volt diákok visszajelzései - Életük jelentős eredményei (245. oldaltól)
  

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.