Életutak - Gockler család

«« Vissza ««

Budapest

Gockler - villa

 

   

 

Egy téli kép a családi házról.

 

Dr. Gockler Lajosné Tanárnő, Piroska küldte a fotót szerkesztőségünknek  levelében mellékletként.

Íme ez a Gockler család otthona, az 1960-as évek elejétől.

 

  

 

Rövid visszaemlékezés:

"A mi házunknak hosszú története van. 50 éve épült.

 

Egy építész "juttatott" telken, saját  családjának építette, de túl nagyot és belebukott. El akarta adni a felső szintet, de jogilag gondok voltak. 1 évig hirdette. Ekkor hallottunk mi róla. 

 

4 éve nem volt semmink. Se lakás, se gyerek, csak 4+1 állást vittünk és így 70000 forintunk volt. Csak a főfalak álltak és a szint egy részét adta el a tulajdonos 170 000 Ft ért, de miután nem volt befejezve, az OTP adott hozzá kölcsönt.

 

Így lett itt egy 3 szobás lakásunk 1961. decemberre és december 20-án a Márti is megérkezett. Se parkettánk, se kályhánk, se pincénk se bútorunk, izzadó falak, se kerítés és egy pici gyerek. A tulaj szabályosan 4 lakásos társasháznak nyilvánította az építményt. Mi először kinyögtük az adóságot idő előtt, mert így az OTP elengedett 10000 Ft-t. Utána 50 év alatt és 8 részletben - mikor alkalom adódott - megvásároltuk a többi részt. Így az egész ingatlan a családé lett. De egész életünkben spórolni kellett. Sajnos most mégis elmondhatjuk, hogy a ház - az eredeti építtető hiányos munkái miatt - nem lesz igazán hosszú életű."

 

 


 

S a pici lány felnőtt.

A fotón egy napsütéses délelőtt a ház teraszán Piroska, az édesanya és leánya, Márti, aki ma két jóképű fiatalember anyukája.

 

Máté 21 éves, Dániel 15 éves. Dániel a maga 185 cm-ével a nagymama egyik kedvence, mindenkor segítőkész unokája, aki egyébként civilben, a nagymamánál  "számítógépguru".

 

Piroska büszkélkedhet még két kisfiú és egy kislány unokával is. 

 

 

A ház körüli munkák, a szép kert gondozása ma is Piroska örömmel végzett feladatai közé tartozik.

 

 

 

 

Az oldal felhelyezésre került 2011 márciusában 

Dr. Gockler Lajosné levele alapján

  További fotók láthatók az Akkor és most_Régen és ma

menüpont alatt: Dr. Gockler Lajosné tanár

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.