Az iskola tanárai az Interneten

«« Vissza ««

Kalmár Elek

A magánjogi leánygimnázium alapítójának, Kalmár Ilonának édesapja 

 
Pesterzsébet lap.hu
XX. kerület Helyi Téma Online
Írta: HT    2010. november 13. 
 
Kalmár Eleknek unokája, Kökény Sándorné Kalmár Veronika állított emléket 

 
Kalmár Elek egy erdélyi, szegény családba született, amelynek megerőltető volt a tehetséges gyermek taníttatása. Édesapja többször kérte, hagyja ott a kolozsvári gimnáziumot, de a fiú állhatatos volt, leérettségizett, és egyetemre ment.
Úgy lett klasszika-filológia tanár, hogy otthonról jelképesen egy forint támogatást kapott.
 
Kalmár Elek egész életét az oktatásnak szentelte. 
Hat gyermeket nevelt fel, mindhárom lánya tanár lett. Ő maga a lőcsei, királyi, katolikus főgimnázium igazgatója volt. A Felvidék elcsatolásakor Budapestre költözött, ahol tankerületi főigazgatóként vonult nyugdíjba. Két lányával, Ilonával és Eszterrel 1930-ban, Pesterzsébeten leánygimnáziumot alapított. 
 
Unokája, Kökény Sándorné nekik állított emléket, amikor megírta a pesterzsébeti leánygimnázium, a Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyvét.
 
 

Pesterzsébet díszpolgárával beszélgettünk.

 
– Akkoriban csak fiúgimnázium volt Pesterzsébeten, ahol a lányok legfeljebb magántanulók lehettek, vagy a belvárosi Veres Pálné Gimnáziumba járhattak. A nagyapám és a nagynénéim nagyon szomorúnak tartották, ha arra rátermett ember nem tanulhat, ezért kezdeményezték egy leánygimnázium alapítását. Az első engedélyt leánylíceumra kapták, ahol magasabb óraszámban kellett kézimunkát és háztartási ismereteket oktatni, mert a 30-as években még élt az a felfogás, hogy a lányok számára ezek az igazán fontos tudnivalók – mesélte a díszpolgár unoka.
 
Az első tanulókat 1931-ben vették fel, akkor még alig volt jelentkező. De évről évre egyre többen lettek, kilenc évvel később már két párhuzamos első osztályt tudtak indítani. Sok áldozatot kellett hozni. Ahhoz, hogy a tanárok bérét ki tudják fizetni, gyakran saját díjazásukról mondtak le, de egy barátságos és nagyon szigorú iskolát sikerült létrehozniuk.
 
– Az első igazgató Ilona volt, ő 1942-ben meghalt, akkor húga, Eszter vette át a helyét. Az 1948-as államosítás azt jelentette számára, hogy a továbbiakban biztosított az iskola működése. Eszter haláláig, 1949-ig volt a gimnázium igazgatója.
 
Nagyapám és nagynénéim már nem láthatták az intézmény fejlődését, hogy miként lett a kis magániskolából a híres Bagi Ilona Gimnázium.
BE
 
 
Az unoka, Kökény Sándorné  hosszú évek óta a Pesterzsébeti Helytörténeti Klubot vezeti a Csili Művelődési Házban.
 
Egy fotó az Internetről
 
 
Forrás: Internet
Az oldal felhelyezésre került 2010. december 9-én.
 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.