Mozaikok

«« Vissza ««

"Kell még egy szó"

Emlékeink Pesterzsébetről

 

 

 

Fotókiállítás

 

Tájékoztató a Budapesti Városvédő Egyesület

Pesterzsébeti Csoportjának eredményeiről

 

 

A Pesterzsébet múltjával, épített és kulturális örökségével foglalkozó érdeklődők bizonyára tudják, hogy csoportunk
2008. szeptember 2-án fotókiállítást rendezett a Budapesti Városvédő Egyesület V. kerület Kossuth Lajos utca 14. szám alatti bemutató termében, a Podmaniczky teremben  Pesterzsébet … „Amit az utódainknak átadunk” címmel.
Kiállításunkat a Magyar Fotográfia Napja alkalmából rendeztük.
 
 
169 évvel ezelőtt, 1839-ben Daguerre és Niepe urak találmányától volt hangos a világ. Magyarországon először nyilvános eseményen fénykép - vagy ahogy akkor hívták: dagerrotipiák – 1840. augusztus 29-én készült. Ezért augusztus 29-e a Magyar Fotográfia Napja. Ezen a napon átgondolhatjuk, miként változtatta meg a világ fejlődését és az emberek életét a fényképezés találmánya 1839-től napjainkig.
A Magyar Fotóművészeti Alkotó Csoportok Országos Szövetsége kiállításunkat érdemesnek találta arra, hogy felvegye a „Magyar Fotográfia Napja 2008” programsorozatba. Kiállításunkat megtekintésre ajánlották minden hivatásos fotósnak és a fotográfia iránt érdeklődő nagyközönségnek. A programsorozatról plakát, képeslap és műsorfüzet is megjelent, ahol ajánlották kiállításunkat. A „Fotósélet” című internetes újságban, valamint Győri János „Fotókulturális kézikönyv” című könyvében is szerepeltünk. Az Emlékezések terén készült „Akikért a harang szól” című képet beválasztották a „Házunk-Hazánk” című országos fotókiállítás anyagába is.
A kiállításon bemutatott, a Polgármesteri Hivatal előtt álló Kossuth Lajos szobrát ábrázoló fotó részt vett „A köztéri Kossuth szobrok Magyarországon” című fotópályázaton is és bekerült a Ceglédi Kossuth Múzeum történeti dokumentációs gyűjteményébe. Ugyancsak lefényképeztük és elküldtük a gyűjteménynek a régi Kossuth Gimnázium (ma Eötvös Lóránd Szakközépiskola) falán lévő Kossuth Lajos domborművet. A képeket Czuni Imre tagtársunk készítette, és csak az ő képei vannak az erzsébeti alkotásokról ebben a gyűjteményben.
A szeptember 30-án bezárt kiállítást (18 tablón 138 db kép – 21 alkotó munkája) visszahoztuk Erzsébetre és felajánlottuk a Polgármesteri Hivatal részére. Tudomásunk szerint kora tavasztól a Hivatal folyosóin elhelyezve tekinthetik meg az érdeklődők.
 
Mindenkit szeretettel várunk soraink közé!
Budapest, 2009. január 15.
 
Árki Sándorné Kápolnási Magdolna
Városvédő Csoport Vezető
Magdolna e munkájával is - társaival együtt -
Pesterzsébet értékeinek megörökítésén dolgozik.
 
 Szerkesztőségünk az internetes idézetről
az oldalt felhelyezte 2010 októberében

 

A közelmúlt munkásságát összegzi a

következő oldalon bemutatásra kerülő internetes írás

a Budapesti    Városvédő Egyesület    internetes oldalán.

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.