Lonci néni az 1965 IV. d osztálytalálkozóján

«« Vissza ««

Visszatekintés a múltba

Wlassics Ágnes írása Németh Vilmosné tanárnő elbeszélése alapján

 

Az osztály a Nemzeti Színházba a Blaha Lujza térre ment. A szünetben egy osztálytársával gratulálni indultak a színésznőnek. Bolyongtak a sok-sok zárt ajtó között. A finom illatok, a kiszűrődő hangok elkábították őket. Egyszer csak a színpadon találták magukat - az idő, nem is vettek észre, haladt gyorsan előre - gratuláltak a színésznőnek,  majd arra lettek figyelmesek, Makay Magdi néni erélyes hangja jut el fülükhöz: hát ti hol voltatok? Hogy kerültök ide? Már mindenki elment a villamossal, ami Erzsébet felé csilingelt !!! Nem lett ugyan belőle intő, csak egy kis szóbeli dorgálás.
 
Évtizedek teltek el, egy véletlen folytán a Duna televízió Szörényi Éváról méltató előadást sugárzott Los Angelesből. Lonci néniben felébredt a gyerekkori emlék!! Meg akarta tudni a címet, hogy ismét gratuláljon a művésznőnek, mint azt tette kis gimnazistaként, no de honnan tudja a címet??? Aztán ismét egy érettségi találkozó és ott egy volt tanítvány a Duna tv-nél sminkes és a cím megszerzése így már gyerekjáték volt. Ő ismét akcióba lépett, mint már sok évvel ezelőtt és írt a művésznőnek. Gratulált kis szülőhazájából sok-sok évvel az első találkozás után.
A levélből levelezés lett, hosszú idő után, a nagy távolságot áthidalva – úgy, mint a székek és az ajtók, a színpad 1943-ban, úgy most a több ezer kilóméter - a színésznő haláláig levelező kapocs maradtak egymás számára a szülőhazából.
 
2010 május 16.

* * * * * 

 

 Németh Vilmosné Loncikától 2011 júliusában kaptunk tájékoztatót arról, 

hogy dr. Neményi Ninon, - aki rövid ideig szintén bagis diák volt,

s együtt jártak az egyetemre Loncikával  - Londonban olvasgatja a bagis honlap oldalait.

Fenti elbeszélésemre, Szörényi Éva-történetemre reagált, - írja a tanárnő -

"Én 1986-ban készítettem vele interjút Párizsban."

Ninon a BBC - nél dolgozott évtizedeken át, most már csak könyvet ír.

1956-ban elment, tavaly megkeresett

 

 

 

Szerkesztőségünk - Lonci néni iránti tiszteletből - internetes összállítást készített

Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznőről, munkásságának emlékére

akinek művészete és hazafias helytállása nem véletlenül hagyott mély nyomot a Leánygimnázium egykori diákjának, Göndöcz Ilonának lelkében, és alakult ki egy szép barátság a Bagi Ilona Gimnázium későbbi tanárának, Németh Vilmosné magyar tanárunknak levélkapcsolata alapján.

 

 

Elhunyt Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznő


A Magyar Köztársaság Los Angeles-i Főkonzulátusa
fájdalommal tudatja mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy életének 93. évében,
hosszas és fájdalmas betegséget követően
2009. december 1-jén délelőtt 11 órakor otthonában elhunyt
Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznő.
 
 
 

Megemlékezés a SOMOGY PORTÁL oldalán

 

Szörényi Éva egyedülálló, szakmai színvonalában és hosszában egyaránt kiemelkedő pályát futott be.
A Színművészeti Akadémia elvégzését követően a Nemzeti Színház tagja volt 1956-ig, amikor a forradalom leverése után el kellett menekülnie hazájából. Ezt követően életét a szülőföldjüktől távol szakadt magyarok összefogásának szentelte. Életének üzenete, hogy magyarságát minden körülmények között, minden nehézség ellenére megőrizte - olvasható a főkonzulátus közleményében.
A megemlékező ökumenikus istentiszteletet - amelyen minden Los Angeles-i magyar vallási felekezet lelkipásztora képviselteti magát, - szombaton, az észak-hollywoodi Szent Károly katolikus templomban tartják.
 
Szörényi Évát A Kossuth-díjas színművésznőt a Szent Ferdinánd missziós sírkertben szűk családi körben helyezték örök nyugalomra. A férje, Örményi István mellett nyugszik. Ez a tábla közvetlenül az Árpád házi Szent Erzsébet szobor mellett van.
 
Jelen volt a temetésen a Los Angeles-i főkonzul is, aki a következőket mondta:
"A nagy magyar színésznő halála kapcsán a Los Angeles-i magyarság az idei március 15-i ünnepi megemlékezését Szörényi Éva emlékének szenteli "- tájékoztatott a temetésen részt vevő Bokor Balázs főkonzul. Mint rámutatott, Szörényi Éva életének üzenete a magyar szabadság ügye melletti töretlen kiállás és cselekvés volt, így méltó, hogy az életútjáról történő megemlékezés is a nemzeti ünnephez kapcsolódjon.
 
 
Visszaemlékezések Szörényi Éva színésznőre
(A somogy portál, film.hu, Magyar Színházi Portál, Inforádió )
 
Szörényi Éva 1917-ben született Budapesten. Már a Színművészeti Akadémia növendékként a Nemzeti Színház tagja lett, és az ország első színházának egyik vezető színésznőjeként több mint húsz éven keresztül lépett Magyarországon színpadra.
A Nemzeti Színházban több rendezésben évekig alakította mindhárom nagy magyar klasszikus főszerepét, Évát Az ember tragédiájában, Melindát a Bánk bánban és Tündét a Csongor és Tündében.
 
Báró Lersch Elviraként anyakönyvezték. 1932-ben felveszik az Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémia filmszínész tanfolyamára. Miniszteri engedélyért kell folyamodnia, mert még nem töltötte be a tizenhatodik életévét. Az egyéves kurzus az Akadémia egyszeri kísérlete, nem válik be, hiszen a nyolc végzett növendékből mindössze ketten kerülnek a pályára: Szörényi és Fónay Márta. Ők is úgy, hogy tovább folytatják színészi tanulmányaikat. A kísérlet egyetlen kézzelfogható eredménye, hogy szinte megjelenése pillanatában felfedezik Szörényi Évát, aki Lers Elviraként veszi át filmszínészi bizonyítványát. 1933-ban lesz az Akadémia rendes hallgatója és egyben a Nemzeti Színház ösztöndíjasa. Két évvel később Szörényi Elvira névre állítják ki akadémiai oklevelét.

 

Amikor huszonhárom évig tartó, töretlen ívű pályáját megkezdi a Nemzeti Színházban, kissé melankolikus csengésű keresztnevét Évára változtatja. Mintha sejtené, hogy színészélete második szakaszában neve egyet fog jelenteni Madách nőalakjával.

 
Szörényi Éva a  harmincas-negyvenes évek egyik legsikeresebb és legnépszerűbb magyar színművésze a Nemzeti Színház ifjú sztárja, aki klasszikus és modern darabokban egyaránt kiváló és a legszebben beszélő színésznők egyike. Nagy alakítása volt Szörényi Évának  a Hamlet Ophéliája is. Játékára az átgondoltság és a mély átélés jellemző.
Élete első filmszerepét, mint akadémiai növendék, 1935-ben játszotta el A nagymama című filmben. A sikeres szere pet további felkérések követték, így majd harminc film főszereplőjeként láthattuk.
 
Nemrég ment a TV-ben Szörényi Éva egyik legjobb filmje,
a Szeptember végén - írja egyik rajongó az interneten.
 
A színházi és a filmes munka mellett Szörényi Éva hangja a Magyar Rádióban is gyakran hallható volt, emlékezetes irodalmi műsorok, színdarabok szereplőjeként.   
 
1957 decemberében távozott a családjával, férjével és három fiával. Először Ausztriába mentek, aztán az USÁ-ban telepedtek le. Menekülnie kellett, mert a Nemzeti Színház Forradalmi Bizottságának társelnöke volt. 1956 októberében részt vett a forradalomban. Ezért súlyos megtorlás járt, nemcsak neki, hanem a családjának is. Fiai jövőjére való tekintettel választotta a hosszú és kényszerű távollétet. Az Egyesült Államokban előbb a keleti parton, majd Los Angelesben élt.
 
Személyes jó barátja volt Márai Sándor írónak és több 1956-os emigráns költőnek. Klasszikus és modern művekben, tragédiákban és vígjátékokban egyaránt kiemelkedő alakítások fűződnek nevéhez.
Szörényi Éva hivatását az Újvilágban is folytatta, 1957-ben már főszereplőként láthatták az amerikai televízió nézői. Szabó Sándorral az emigráció színészeit összegyűjtve megalapította a New York-i Petőfi Színházat, ahol több éven keresztül játszott a színpadon. Számtalan jótékony célú előadást rendezett New Yorkban és Los Angelesben, például az árvízkárosultak és a határon túli magyar iskolák megsegítése érdekében. Több mint öt évtizeden át színházi és irodalmi előadásokat rendezett szerte a világon, így az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Nyugat-Európában.
Szörényi Éva nem csupán a magyar kultúra és művészet megbecsült képviselője volt, hanem az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének és eszmeiségének egyik legkiemelkedőbb ápolója. A Magyar Szabadságharcos Szövetség alapító tagja volt 1957-ben Amerikában, majd annak munkájában aktívan részt vett. A forradalom 50. évfordulója méltó megünneplésének előkészítésére másokkal létrehozta a Remember Hungary 1956 Bizottságot, amelynek elnöke volt.
 

Egy másik rajongó írása az internetről:

 
Most láttam, hallottam egy beszélgetést Szörényi Évával az m2TV-n. Nem ismertem a Művésznőt, először a gyönyörű, tiszta beszéde ültetett a tévé elé. Aztán ott is ragadtam, olyan érdekesen mesélt az életéről, a színházról, a hazájáról, a családjáról. Látom, milyen nagyszerű szerepeket játszott... Az interjú végén arról mesélt, hogy minden vágya, hogy hazatérhessen Amerikából, hogy elmehessen a templomba, a Nemzetibe, a Margit-szigetre.
 
Egy  visszaemlékezés a színésznőre:
 
Ez a kép akkor készült, amikor a Duna televízióban Kosztolányi: Üllői úti fák c. versét mondta el – szívszorítóan szépen.
Ez a kép az egyik legkedvesebb képem a nagy művésznőről. Egy nagy összefoglalás. A fiatalság, a szelíd szépség, Budapest gyönyörű panorámája, a főváros csillogása, kis országunk minden szépsége és vonzereje. 
Szörényi Éva ma is magyarnak vallja magát. Nagyon sokat tett azért, hogy az amerikás magyarokban éljen a hazaszeretet és az óhazához való tartozás, és különösen sokat tett azért, hogy a világ ismerje meg a magyar nép hősi harcát 1956-ban, a szovjet zsarnokság ellen. Én ezekre a tényekre gondolok május 26-án, Szörényi Éva születésnapján.
 
  • A rendszerváltás után a színésznő többször is volt itthon. 1991-ben tért vissza először Magyarországra, ekkor „Szülőföldemen” címmel a Nemzeti Színházban két önálló esten lépett fel.
  • 2006. október 29-én a Fehér Házban résztvett azon a zártkörű díszvacsorán, amelyen George Bush elnök részvételével levetítették a Szabadság, szerelem című 1956-os filmet.
  • A színművésznő 2008. április 20-án „Színészdal” című előadással ünnepelte színpadra lépésének 75. évfordulóját a hollywoodi Barsdall Gallery Színházban.
 
Szörényi Éva életművét számtalan kitüntetéssel díjazták.
1952-ben a Bánk bán című drámában Melinda megformálásáért Kossuth-díjat,
1954-ben érdemes művész-díjat kapott.
1991-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki,
1994-ben Nagy Imre-emlékplakettet,
1997-ben Magyar Örökség Díjat,
2006-ban 56-os Emlékérmet és
2008-ban Mindszenty Emlékérmet kapott.
 
 
Az alábbi kép Szörényi Éváról 2009. május 10-én készült
a Szabadságharcos Világszövetség Los Angeles-i Szervezetének összejövetelén.
 
 
2009 decemberében élete és munkássága lezárult.
 
Az egyik rajongója így búcsúzik:
 
 
Sikerekben gazdag életút volt az Övé.
A nagy sikerek, népszerűség mellett 54 évet hazájától távol, Amerikában töltött. Itt is megmaradt magyarnak, elvitte a klasszikus és modern magyar verseket a magyarlakta amerikai településekre, ébren tartotta a hazához való kötődést a második és harmadik generációs magyarokban. És ébren tartotta a magyar szabadságharc, a levert 56-os forradalom emlékét.
 
Gondoljunk Rá nagy-nagy tisztelettel és imádkozzunk lelke üdvösségéért.
 
  

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.