Mozaikok - A pesterzsébeti leánygimnázium

«« Vissza ««

A volt diákok visszajelzései

Gimnázium utáni tanulmányok

Kivonatos idézetek Kökény Sándorné: A pesterzsébeti leánygimnázium - Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyvéből (222. oldal)

 

E témakörnél az anyag összeállításánál Kökény Sándorné Dr. Bayer Istvánnal való beszélgetéseik során a képesítés és mukakör szerinti csoportosítást választották. 

"1938-tól az évkönyvnek tartalmazni kellett, milyen pályát választanak az érettségizők, illetve mit választottak az előző évben végzettek. A felsőoktatási intézményekben nem volt felvételi vizsga. Voltak olyan egyetemi karok és főiskolák, lahova nőket nem vettek fel. Az 1945 évi M.E. számú rendelet tette lehetővé nők felvételét a tudományegyetemek jog- és államtudományi karára. 1946. évi XXII. törvénycikk 1. par.(1) bekezdése szerint "nők az egyetemek valamennyi karára, valamint a főiskolákra hallgatókul a megállapított létszám keretén belül minden korlátozás nélkül felvehetők."

Ettől kezdve tehát a gimnázumi érettségi megnyitotta a kaput bármilyen továbbtanulás előtt.

Az 1952. május 15-én kelt minisztertanácsi határozat szerint viszont felvételi vizsgát kell tenni, és így válogatják ki a felsőoktatásban résztvevőket."

 

 

 

A végzettségek sokféleségét évfolyamonként általában egy-egy személy esetében mutatja be a honlap szerkesztősége. Aki ebből a névsorból kimaradt, és szeretné a nevét itt látni, keresse fel a honlap szerkesztőségét, s akár bővített anyagot is szívesen felhelyezünk a küldemények alapján. Akinek anyaga már korábban felkerült a honlap valamelyik oldalára, azoknak a neve itt is bemutatásra került.

 

 

Nem alkot csoportot: Hivatásos katona egyedül - Szombathy Zsuzsanna 1965/E

 Találkozás Zsuzsával, pár évvel később  

 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.