A tanítványok emlékeznek 1990-ben

«« Vissza ««

Az ötvenes évek emlékei

Kivonatos idézetek Kökény Sándorné: A pesterzsébeti leánygimnázium - Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyvéből  (268-271. old.)

 

Ravasz Józsefné Bokor Judit 1950:
„Ahogy számolom, az erzsébeti diákoskodásom óta már vagy 46 év telt el.  …1944-ben kibombáztak minket a Gubacsi úti lakásunkból, és átköltöztünk Budára a XI. kerületbe, és az iskolát a budai Margit Gimnáziumban folytattam és ott is érettségiztem. … Aranyos osztályfőnökünk, Bayer Istvánné emléke élénken él bennem, és szomorúan vettem ki leveledből, hogy ő már nem él, így vele sajnos már nem találkozhatom.”
 
Németh Vilmosné Göndöcz Ilona 1951:
„Köszönöm sokunk nevében is a szervezést. Nagyon nagy szeretettel gondolok vissza iskolánk szellemiségére, fegyelmére, a tanárok emberségére. Szoktam dicsekedni az egyenruhánkkal is.”
 
Berhammer Artúrné Selmeczi Etelka 1951:
„Örömmel és nagy meghatódottsággal olvastam kedves soraidat. Sokszor fájlaltam, amikor az újságban érettségi találkozókról olvastam, hogy a mi osztályunk ennyire szétszóródott. Az elmúlt majdnem 40 év alatt összesen egyszer találkoztam Lovas Ilonkával az osztálytársak közül. Örömmel veszek részt a találkozón.”
 
Mariann Névai Koncsik Mária 1953/A:
Gimnáziumunk hatvanadik évfordulójának ünnepi előkészületeiről szóló értesítésetek Némethné Göndöcz Lonci által jutott el ide hozzám, Michiganbe (USA), ahol férjemmel és négy gyermekünkkel már 1957 óta élünk. (János is erzsébeti, s a Kossuth Lajos fiúgimnázium volt növendéke.) Természetesen én is örömmel csatlakozom a Leánygimnázium Baráti Köréhez, hisz’ a nagy távolság ellenére is összefűz veletek a közös múlt, emlékeink, s a forrás, melyből mindannyian merítettünk. … Ha tudnátok, mily gyakran, s hálás szeretettel emlékezem vissza kedves iskolámra, iskolatársaimra, de főleg remek tanáraimra, akiknek irányítása, tanítása oly nagy hatással volt emberré válásomban, s végigkísért egész életutamon! Terveiteket lelkesen üdvözlöm, melyekkel iskolánk s annak kiváló, dedikált alapítóit, tanárait szeretnétek kellő, s a már régen esedékes elismerésben, megbecsülésben részesíteni az emléktábla elhelyezésével, utcaelnevezéssel, s a baráti kör megalapításával. ( Két éve beindítottam egy magyar programot a helyi főiskolán: magyar nyelvet, történelmet tanítok. A nyári kurzus végeztével viszem a diák csoportot egy pár hetes hazai tanulmányi kirándulásra!)”   1953 IV. a
 
Dr. Czégé Zoltánné Szabadi Babi (Margit) 1954/B:
„Rendkívül nagy örömet jelentett nekem a levél. Az meg egyenesen csoda, hogy találkozni fogok (remélhetőleg) Makay Magda tanárnővel. Szóval nagy-nagy örömöm van!! Természetesesen nem tudhatjátok, de a Margit név nekem – gimnáziumi éveim alatt is – nagyon idegen volt, és következetesen kiverekedtem a Babit!”    1954 IV. b
 
Szabó Margit 1957/A:
A tantestület menüpontban bemutatva az írás  1957 IV. a
 
Tátrai Lászlóné Börzsey Viktória 1958/C:
„A még élő tanárainkkal való találkozást nagyon fontosnak tartom.”

 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.