Énekkar

«« Vissza ««

Bencze István énekkarvezető

Énekkar az 1960-as években

 

 

Bencze István
ének - zene szakos tanár

az 1962-66. évfolyam "e" osztály tanulóit is tanította

a szép magyar dalokra, a komolyzene szeretetére, a zenekultúra megismertetésére törekedvén.

 

A középiskolában nem új tanárként találkoztam Bencze Istvánnal, hiszen a Lázár Vilmos Általános Iskolában - ahova nyolc évig jártam - hosszú éveken keresztül csiszoltuk hangunkat az Ő nevelése, irányítása alatt. Bencze István tanár úrnak a kis diákokkal már fiatal korukban sikerült megszerettetnie a zenét, a kórusdalokat. Beszervezte a leányokat, hogy egy szép, nagy létszámú énekkarban zengjen, csengjen a hangunk, s ennek emléke örökre megmaradt bennem.

 

 

 

 

Az általános iskolás lányok énekkara
Középen: Bencze István az énekkar vezetője
Középső sorban balról a negyedik: Szalontai Edit, osztálytársam lett a Gimnáziumban, jobbról a harmadik: Dosztál Márta a Gimnázium 1966 IV.a osztályában érettségizett. Első sorban jobbról a második én vagyok, Rácz Mária.

 

Akkor még nem tudtuk, hogy a Bagis énekkar

jövőbeni tagjainak kívánt kinevelni bennünket a "Mester". 

 Rácz Mária 1966 IV. e

 

Szalontai Edit a Gimnáziumban osztálytársam lett,

 

 

 

 

Dosztál Márta pedig az évfolyamon

az 1966. IV. a osztályban érettségizett. 

 

 

 

 

 

A gimnáziumi évek

 

Idézet Kökény Sándorné: A pesterzsébeti leánygimnázium -

Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyvéből (110. old.)

 
Bencze tanár úr elküldte az énekkar 1961-1968 közötti fellépéseinek műsorát, szereplők nevét.
 
Iskolai évnyitó és évzáró, a november 7-i és az április 4-i ünnepély, a ballagás; felléptek továbbá évente a kerületi hangversenyen, 1962 júniusában és 1963 májusában a 16 évesek ünnepén, 1963ban, 1964-ben, 1966-ban a kerületi KISZ-seregszemlén, 1967. március 31-én a kerületi KISZ színvonalversenyen.
Műsorukban rendszeresen előadták a Bagi-indulót, a magyar és a szovjet himnuszt, a DIVSZ-indulót. Néhány további műsorszámuk: Erkel: Éljen a haza! Liszt: Ünnepi dal, Grabócz: Kell a játék, Sosztakovics: A béke dala, Liszt: Hajnalozó, Smetana: Csillagom, Ránky: Dal a népek egyetértéséről, Neuwach: Régi dalocska, Mozart: Ó, felvirradt…, Berton: Dob peregjen, Pricker: Menetdal, Liszt: A munka himnusza, Kodály: Gergelyjárás, Bárdos: Négy szó, Palestrina: Már búcsúmat…, Handel: Vedd át a dalt, Mozart: Bűvös csengettyű.
 
1961/62 tanév
1962. március 15-én olasz rádióadás felvétele zajlott az iskolában: a Bagi-indulót adták elő, zongorán közreműködött Bencze István. Évente általában tíznél több új számmal gyarapodott műsoruk.
 
1962/63-ban az április 3-i ünnepélyen és a májusi kerületi hangversenyen Liszt: A munka himnusza című művében szólót énekel: Nagy Sándor 2.F hallgató (Sólyom Nagy Sándor operaénekes)
 
1963/64-ben a március 27-i KISZ seregszemlén Britten: Te rózsaág című művének szólistái: Gálóczy Ildikó, Király Mária, Kónya Márta. Április 27-én a Zeneakadémián lépnek fel, szólót Joó Csilla 2. F hallgató énekel. Az április 28-i iskolanapon szólót énekel Portik Berta, Gálóczy Ildikó, Király Mária  (Britten: Te rózsaág); ismét elhangzik Liszt: A munka himnusza című műve Nagy Sándor előadásában.
 
1965/66-ban az iskolai ünnepélyeket a Tátra moziban tartják, itt az énekkar a capella adja elő számait.
Az évzárón gitárral lép fel Bálványos Gabriella, 1964 d osztályban végzett tanuló,
szólót énekel Bartal Éva III.f, Deli Ildikó I. a osztályos tanulók.
 
16966/67-ben ismét a Tátra moziban vannak az iskolai ünnepélyek. A március 21-i iskolanapon a Vasas kamaratermében Deli Ildikó II. a osztályos tanuló kísért zongorán, a március 31-i KISZ színvonalversenyen
Kékesi Éva 1966 IV. e osztályban végzett tanuló, a kerületi hangversenyen Dobray István.
 
 
A gimnáziumi évek bemutatása
2010 májusában került fel az oldalra

Bencze István  a honlap tanári névsorában

 

Énekkari emlék cím alatt keressük a

Britten: Te rózsaág c. énekkari mű dalszövegét.

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.