Beköszönő - 2014

«« Vissza ««

Augusztus hava

Augusztus az év nyolcadik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos.

Nevét a híres római császárról, Augustus Octavianusról kapta. Az, hogy ez a hónap – különös módon – a július után szintén 31 napos, annak köszönhető, hogy Augustus császár ugyanannyi napot akart, mint amennyi a Caesarról elnevezett júliusban van.

Augustus ezt a hónapot odahelyezte, amikor Kleopátra meghalt. Mielőtt Augustus átnevezte ezt a hónapot augusztusra, latinul Sextilis („hatos”) volt a neve, utalva arra, hogy eredetileg ez volt a hatodik hónap a római naptárban, amely kezdetben még a márciussal kezdődött.

A 18. századi nyelvújítók szerint az augusztus: hévenes.

Az Arvisurák szerint Újkenyér hava. A népi kalendárium Kisasszony havának nevezi.

 

 

Augusztus 20.

 

I. (Szent) István király – születési nevén Vajk (Esztergom, 970–980 körül – 1038. augusztus 15.) az első magyar király.

Uralkodása alatt a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes, keresztény magyar királysággá alakította át. Ez 1028-tól az egész Kárpát-medencére kiterjedt. Az általa meghirdetett új politikai irányvonalnak ellenszegülő törzseket fegyverrel vagy békés úton behódoltatta, a lázadásokat leverte. Az ezeréves magyar törvénytár az általa alkotott törvényekkel kezdődik. Az államszervezet kiépítésével párhuzamosan megszervezte a magyar keresztény egyházat, ezért ő és utódai viselhették az apostoli király címet. Magyarországon minden év augusztus 20-án I. István király szentté avatásának napját ünnepeljük.

 

 

Szent István szobra - Budai Várnegyed

 

Más országokban – mivel halála napján Nagyboldogasszony ünnepe van – az azt követő napon, augusztus 16-án ünneplik.

 

 

 

Ó, augusztusi hulló csillagok! Ilyentájt gyakran tekintgetünk fel az égre esténként, miközben titkos vágyainkat próbáljuk előhalászni lelkünk rejtekéből. Hátha valóra válik legalább a legféltettebb…!

Bennünket, embereket mindig terveink, vágyaink, álmaink visznek előbbre. Ha valamit nagyon szeretnénk, többnyire előbb vagy utóbb elérjük. Nem mindig hullik az ölünkbe, néha keményen meg kell küzdenünk érte. A lélek jó ismerői szerint nap mint nap merjük tovább álmodni-gondolni azt, amit szeretnénk, s ezzel bevonzzuk a pozitív történéseket. Egyszer csak majd azt vesszük észre, hogy az élet olyan lehetőségeket hoz elénk, amelyek mind célunk felé löknek bennünket.

Az van és az lesz, amit szeretnénk, még ha nehéz is ezt elhinni.

Álmodjunk nagyot, merészet, de ne csak a csillagokban, hanem saját magunkban is sokkal jobban bízzunk. Az erő velünk van.

http://www.izsakjozsef.hu/irasok.html

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.